Lesní hřbitov více než tisícovky veteránů

Staré a historické automobily, tedy veteráni potěší každého, kdo propadl motoristické vášni bez rozdílu věku. Když se na nějakém místě sejde téměř tisícovka veteránů různého stáří, vždy je to zajímavý pohled do historie motorismu. Patřičně naleštění pak dělají radost nejen svým majitelům, ale i těm, kteří na nich spočinou pohledem.

Dnes jsme pro vás našli na YouTube video z jiné oblasti, kterou je urbex, ale i tak se jedná o zcela unikátní prohlídku hřbitova historických vozidel nacházející se ve Švédsku. Na tomto hřbitově rozkládajícím se na rozlehlém a vzdáleném místě v lesní pustině, je ponechána svému osudu více než tisícovka vozů různého stáří. V některých případech se jedná o veterány, kterým je více než 80 let.

Bohužel ne všechna historická vozidla však mají to štěstí, že skončí jako opečovávaný poklad. Většina automobilů, když doslouží, se vydá na poslední cestu na vrakoviště. Osud některých však je poněkud jiný a díky osudu skončí na nějakém hřbitově veteránů. Jeden takový, nacházející se u nás, jsme vám před časem již ukázali.

Historie hřbitova veteránů je také velmi zajímavá. Původně toto místo, včetně rozsáhlé „sbírky“ automobilů, vlastnila dvojice samotářských bratrů jménem Tore a Rune Ivanssonovi, kteří zde zřejmě i bydleli. Lidé z celého regionu, včetně sousedního Norska, sem kdysi jezdili aby si zde koupili použité náhradní díly nebo ojetá auta. Tito bratři ze Švédska v lese nejen žili, ale i provozovali autobazar a vrakoviště, a to až do 80. let minulého století. V 90. letech minulého století vše nadobro opustili a nechali automobily napospas divočině.

Vydejte se spolu s námi, i tvůrci videa, do hustých severských lesů na pochmurnou prohlídku hřbitova veteránů.

Video je opatřeno CZ titulky, které je možné si zapnout.

Shop.Atomium.cz na Firmy.cz

Aditiva Atomium

Důležité stránky

Články v blogu

ATOMIUM - jízda na plný výkon