Znečištění motorového oleje

Čištění motoru je obvykle jedním z úkolů motorového oleje. Všechny moderní oleje obsahují jednu nebo více přísad, která jim dává schopnost rozpouštět usazeniny v motoru a udržovat je v rozloženém stavu (tato vlastnost se nazývá dispergace) až do okamžiku výměny oleje.

Pokud vůz po celou dobu své historie používal vysoce kvalitní oleje s dobrými čisticími vlastnostmi, výměna oleje byla provedena včas, nedocházelo k přehřátí a poruchám motoru, pak se nemusíte zatěžovat dodatečným čištěním motoru pomocí „šetrného“ nebo „rychlého“ proplachu. Avšak ne každé auto se může pochlubit tak „čistou“ historií. To znamená, že motor s největší pravděpodobností obsahuje usazeniny, s nimiž si motorový olej sám nedokáže poradit.

Atomium Aprohim Proplach motoru

Přípravek na dlouhodobé proplachování ATOMIUM A-PROHIM ™ je navržen k čištění vnitřních povrchů motoru od dlouhodobých usazenin, odstraňuje černý kal a další nečistoty a usazeniny. Proplach patří do… [více...]
Zobrazit v e-shopu

Atomium pro šetrný proplach motoru a odstranění usazenin

Všechny výše uvedené případy vedou ke stejným následkům – tvorbě usazenin. Není podstatné, jestli se objevily v důsledku degradace motorového oleje nebo jeho přehřátí nebo z jiných důvodů. Podstatné je, že se objevilo znečištění, což znamená, že se nastartoval proces vytváření nových usazenin. Pokud se během provozu automobilu stalo něco z výše uvedeného, má smysl použít proplach motoru před další výměnou oleje (a to bez odkladu). To vám umožní vypořádat se s počátečním znečištěním v rané fázi, kdy je to docela snadné. 

Mechanické selhání

Téměř každá mechanická porucha motoru vede ke zvýšenému znečištění. Pokud je například prasklý pístní kroužek, znamená to téměř automaticky, že se výfukové plyny po určité době dostanou do oleje, reagují s ním a tvoří usazeniny na vnitřních površích motoru. Stejné následky má „rozdrcení“ a prasknutí těsnění dříku ventilu. V mnoha případech můžete problém odstranit pomocí poměrně jednoduché opravy. Dokud však nebyl problém zjištěn, motor běžel v abnormálním režimu, což znamená, že již došlo k jeho zanesení. Po těchto příhodách se doporučuje vyměnit olej co nejdříve a předběžně propláchnout motor. 

PŘECHOD Z JEDNOHO DRUHU MOTOROVÉHO OLEJE NA JINÝ 

 Jak bylo uvedeno výše, nový olej má silnější čisticí vlastnosti, jednoduše proto, že čisticí přísady ještě nebyly vypracované. Proto aktivně odplavuje znečištění, se kterým si starý olej nedokázal poradit, což znamená, že se rychle zanese. To je obzvláště důležité vzít v úvahu, pokud dojde k přechodu z méně kvalitního oleje na kvalitnější. Například od minerálních olejů po oleje na bázi PAO (polyalfaolefiny), které mají ještě lepší promývací a disperzní vlastnosti. Aby bylo možné zachovat pracovní vlastnosti nového oleje po delší dobu a umožnit mu lepší ochranu motoru před opotřebením, je dobré použít před výměnou oleje proplach motoru, aby se odstranily nečistoty spolu s vypuštěním starého oleje. 

KOUPĚ POUŽITÉHO VOZU

Při nákupu ojetého vozu na sekundárním trhu si nikdy nemůžete být zcela jisti, že jeho historií. I když máte servisní knížku, která ukazuje včasnou údržbu a výměnu oleje, nikdy nemůžete s jistotou vědět – zda se motor nepřehříval, zda auto nebylo provozováno v zátěžových podmínkách dlouhodobého stání v zácpách, zda nedocházelo k drobným poruchám. Čím to ohrožuje motor, je popsáno výše. Proto se při nákupu ojetého vozu doporučuje co nejdříve vyměnit technické kapaliny a maziva, zejména motorový olej. A před jeho výměnou – vyčistit motor proplachem. To vám ušetří nepříjemná překvapení a neočekávané opravy, se kterými jste nepočítali dopředu.  

Shop.Atomium.cz na Firmy.cz

Aditiva Atomium

Důležité stránky

Články v blogu

ATOMIUM - jízda na plný výkon